رتینول چیست و چه کاربردی دارد؟

رتینول برای منافذ باز پوست

داشتن پوست صاف، یکدست و سالم یکی از مهم‌ترین معیارهای زیبایی است. امروزه راهکارهای زیادی برای رسیدن به این هدف معرفی شده‌اند که یکی از موثرترین آن‌ها، استفاده از رتینول می‌باشد. در این مقاله برای شما توضیح می‌دهیم رتینول چیست و چه کاربردی دارد و به بررسی مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت.

رتینول چیست؟

رتینول یکی از مشتقات ویتامین A است که از نظر شیمیایی و ساختاری، نوعی رتینوئید به شمار می‌آید. رتینوئیدها قوی‌ترین محصولات حاوی ویتامین A محسوب می‌شوند که طی واکنش‌های شیمیایی مختلف به محصولات ملایم‌تری مانند رتینول تبدیل شده‌اند.

رتینول پوست چیست؟

طبق اظهار دکتر لوین، متخصص پوست کلینیک‌های زیبایی نیویورک، رتینوئید به عنوان ماده‌ای شگفت‌انگیز برای مراقبت از پوست و درمان مشکلات مختلف آن معرفی شده است. رتینول ملایم‌ترین حالت این ماده است که استفاده از آن حتی بدون تجویز پزشک نیز امکان‌پذیر می‌باشد.

رتینول در انواع مختلفی از قبیل سرم پوست، کرم و پماد وجود دارد و به عنوان داروی خوراکی با نام ایزوترتینوئین نیز تولید شده است.

رتینول پوست چیست

فواید رتینول پوست چیست؟

جالب است بدانید رتینول می‌تواند به لایه درم و شاخی پوست نفوذ کند و به ماده فعال رتینوئیک اسید تبدیل شود. از این رو بسیاری از متخصصین و کارشناسان از این ماده با نام معجزه یاد می‌کنند. در این بخش درباره فواید رتینول برای انواع پوست و مشکلات مختلف صحبت خواهیم کرد.

رتینول برای منافذ باز پوست

استفاده از محصولات بهداشتی حاوی این ماده تاثیر چشمگیری در پاکسازی سلول‌های مرده، افزایش کلاژن سازی و باز کردن منافذ دارد. یکی از دلایل افزایش سایز منافذ، کاهش کلاژن سازی در پوست است و به همین دلیل استفاده از رتینول برای منافذ باز پوست یکی از روش های درمان منافذ باز پوست صورت به شمار می‌آید.

رتینول برای روشن شدن پوست

ویتامین A موجب ترمیم سلول‌های بدن شده و رتینول به عنوان یکی از مشتقات این ویتامین به ترمیم سلول‌های پوستی و افزایش فعالیت آن‌ها می‌شود. در نتیجه رتینول برای روشن شدن پوست، رفع لک‌های ناشی از اشعه آفتاب یا افزایش سن و حتی کاهش اسکارهای آکنه تاثیر شگفت‌انگیزی دارد.

ایا رتینول برای پوست ضرر دارد

رتینول برای پوست چرب و درمان آکنه

یکی از مشکلات شایع افرادی که پوست چرب دارند، جوش و آکنه است که در اثر انسداد منافذ با آلودگی و چربی اضافه ایجاد می‌شود. از مهم‌ترین فواید رتینول برای پوست چرب می‌توانیم به لایه برداری، برطرف کردن انسداد منافذ و کنترل چربی پوست اشاره کنیم که منجر به درمان آکنه خواهد شد.

البته توجه داشته باشید که برای درمان جوش با استفاده از این ماده لازم است با توجه به نوع و شدت ضایعات، دوز مناسبی از رتینول را انتخاب نمایید. به همین دلیل بهتر است تحت نظر یک پزشک متخصص این کار را انجام دهید.

رتینول برای پوست چرب

رتینول برای پوست خشک

این ماده باعث بازسازی سلول‌های پوستی، حذف سریع‌تر سلول‌های قدیمی و افزایش سرعت جایگزین شدن سلول‌های جدید می‌شود. بنابراین استفاده از رتینول برای پوست خشک می‌تواند ساختار پوست را بهبود دهد و موجب افزایش خاصیت ارتجاعی آن شود.

فواید رتینول برای کند کردن روند پیری پوست

با افزایش سن خاصیت ارتجاعی پوست کاهش یافته و به تدریج شاهد خطوط و چروک در نواحی مختلف صورت از قبیل اطراف لب و چشم، پیشانی، خط خنده و افتادگی گونه‌ها خواهید بود. در این حالت استفاده از رتینول می‌تواند معجزه‌ای برای جوانسازی پوست شما باشد.

این ماده روی اپیدرم پوست تاثیر گذاشته و با تقویت آن، ظرفیت نگهداری آب میان بافتی را افزایش می‌دهد. همچنین باعث افزایش پایداری بافت کلاژن پوست، تحریک سلول‌های پوستی و افزایش سنتز کلاژن در آن می‌شود که تمامی این موارد موجب از بین رفتن علائم پیری خواهند شد.

بهتر است بخوانید:
نیاسینامید چیست و چه کاربردی دارد؟

آیا رتینول برای پوست ضرر دارد؟

تا به اینجا درباره فواید استفاده از رتینول با شما صحبت کردیم؛ اما در پاسخ به این سوال که آیا رتینول برای پوست ضرر دارد یا خیر؟ باید بگوییم این ماده در کنار مزایای بی‌شمار خود ممکن است در برخی موارد موجب بروز عوارضی نیز شود.

البته توجه داشته باشید که استفاده مقطعی و کوتاه‌مدت از رتینول معمولاً عوارض جانبی خاصی به دنبال ندارد؛ با این حال رتینول برای پوست حساس و اگزمایی موجب بروز واکنش‌های شدید پوستی خواهد شد.

خشکی پوست

این ماده در مراحل ابتدایی موجب جلوگیری از تولید چربی در پوست شده و پوسته پوسته و خشک شدن پوست، یکی از معایب مصرف رتینول است که بسیاری از مصرف‌کنندگان با آن مواجه می‌شوند. برای مقابله با این مشکل بهتر است از کرم آبرسان یا مرطوب کننده فاقد چربی کمک بگیرید.

افزایش حساسیت پوست

این ماده موجب لایه برداری سطحی پوست می‌شود و برخی افراد در هفته‌های ابتدایی مصرف آن، با افزایش حساسیت پوست، بروز التهاب، خارش و سوزش مواجه می‌شوند. برای کاهش این عوارض می‌توانید از کرم ضد آفتاب و ماسک‌های ملایم و آبرسان پوست استفاده کنید.

افزایش آکنه

گاهی چند هفته بعد از مصرف رتینول با افزایش آکنه و تورم و التهاب آن‌ها مواجه خواهید شد. این مسئله ناشی از خاصیت لایه برداری است که موجب برون‌ریزی خواهد شد. البته نیازی به نگرانی نیست و با صبر کردن و ادامه مصرف محصول، این مشکل برطرف می‌شود.

طرز استفاده از سرم رتینول

همانطور که در بالا اشاره کردیم، رتینول به شکل‌های پماد، سرم و کرم تولید و به بازار عرضه می‌شود. طرز استفاده از سرم رتینول یا کرم و پماد آن به شرح زیر است:

  1. با استفاده از یک شوینده ملایم صورتتان را بشویید. توجه داشته باشید که فرمولاسیون شوینده مورد استفاده شما در طول دوره مصرف رتینول اهمیت بسیار زیادی دارد و نباید از شوینده‌های قوی، لایه بردار و پاک کننده‌های عمقی استفاده کنید.
  2. مقداری کرم مرطوب کننده روی تمام نواحی پوستتان زده و ۲۰ الی ۳۰ دقیقه صبر کنید تا کاملاً جذب شود.
  3. در این مرحله طبق دستورالعمل نوشته شده در کاتالوگ محصول از رتینول استفاده نمایید.

طرز استفاده از سرم رتینول

نکات مهم درباره مصرف رتینول

  • قبل از استفاده از رتینول حتماً تست حساسیت را انجام دهید تا مطمئن شوید به این ماده حساسیت ندارید.
  • در ابتدای مصرف، از دوز پایین رتینول شروع کنید و در ادامه در صورت تحمل پوست، دوز آن را به آرامی افزایش دهید.
  • بهترین زمان استفاده از رتینول شب است؛ چرا که این ماده قدرت لایه برداری زیادی دارد و موجب افزایش حساسیت پوست به نور خورشید می‌شود.
  • اگر از رتینول در هنگام روز استفاده می‌کنید بعد از مصرف آن، مقدار کافی از کرم ضد آفتاب روی پوستتان زده و هر دو ساعت یک بار آن را تجدید نمایید.
  • مصرف رتینول موضعی یا خوراکی در دوران بارداری و شیردهی اکیداً ممنوع بوده و ممکن است باعث سقط جنین یا به وجود آمدن ناهنجاری‌های ژنتیکی شود.
بهتر است بخوانید:
مراقبت های پوست در بارداری

سوالات متداول درباره مزایا و معایب رتینول برای پوست

در این مطلب توضیح دادیم رتینول چیست و استفاده از آن با چه فواید و عوارضی همراه است؛ امیدواریم با مطالعه آن بتوانید پاسخ تمامی سوالات خود را بگیرید. با این حال در این بخش به سوالات پرتکرار کاربران در این زمینه پاسخ خواهیم داد:

آیا رتینول برای پوست ضرر دارد؟

این ماده در کنار مزایای بی‌شمار خود ممکن است در برخی موارد موجب بروز عوارضی نیز شود که در این مقاله درباره آن‌ها صحبت کردیم.

استفاده از رتینول برای پوست حساس مجاز است؟

رتینول برای پوست حساس و اگزمایی موجب بروز واکنش‌های شدید پوستی خواهد شد و همه افراد لازم است قبل از مصرف این ماده تست حساسیت انجام دهند.