عوارض آرایش کردن در بارداری مسالهای است که افراد زیادی درباره آن صحبت میکنند؛ اما هنوز هم برای بسیاری از مادران باردار، به روشنی مشخص نشده است که استفاده از انواع لوازم آرایشی در این دوران ممنوع است یا خیر. یا حتی در صورت استفاده از این محصولات ممکن است با چه عوارضی روبهرو شوند.
به همین دلیل در این مطلب قصد داریم توضیحات کاملی را درباره این مساله در اختیار شما بگذاریم و به این سوال نیز پاسخ دهیم که آیا آرایش در بارداری ضرر دارد یا خیر؟ پس پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله با ما همره باشید.
خطر لوازم آرایشی در بارداری چیست؟
در دوران بارداری بدن شما دچار نوسانات شدید هورمونی، عروقی، متابولیک و ایمنی میشود که تمامی این عوامل باعث ایجاد تغییراتی در پوستتان خواهند. در بعضی از خانمها این تغییرات باعث ایجاد پوستی سالم و درخشان میشود؛ اما در برخی دیگر ممکن است لکهای تیره، جوش، آکنه و دیگر مشکلات پوستی را به همراه داشته باشد.
مسلماً اولین راه حلی که برای مخفی کردن این مشکلات به ذهنتان میرسد، آرایش است. اما آیا میدانید خطر لوازم آرایشی در بارداری شامل چه مواردی میشود؟ در ادامه این عوارض و خطرات را با هم بررسی خواهیم کرد.
آیا آرایش در بارداری ضرر دارد؟
از نظر پزشکان، بدن جنین در سه ماه اول بارداری تشکیل میشود و در این مدت باید از مصرف هرگونه ماده شیمیایی مضر خودداری کنید. بنابراین توصیه ما این است که استفاده از رنگ مو ، لاک ناخن، شامپوهای شیمیایی، رژ لب و … را به حداقل برسانید.
بهتر است بدانید ترکیباتی مانند پارابن، فتالات، سرب، جیوه، ترتینوئین و هیدروکینون میتوانند اثرات جانبی جدی روی ذهن و جسم جنین داشته باشد. بنابراین توصیه ما این است که در سه ماه اول بارداری، استفاده از محصولات آرایشی را کاملاً کنار بگذارید.
عوارض لوازم آرایشی در دوران بارداری
درباره عوارض لوازم آرایشی در دوران بارداری نظرات متناقضی وجود دارد. بعضی از محققین استفاده از این مواد را در دوران حاملگی به طور کلی ممنوع میدانند؛ در حالیکه برخی دیگر معتقدند استفاده از محصولاتی که فاقد مواد مضر هستند، خطری برای سلامت جنین به همراه نخواهد داشت.
برخی از عوارض لوازم آرایشی در دوران بارداری عبارتند از:
کاهش ضریب هوشی جنین به دلیل وجود فتالات
فتالات یک ماده شیمیایی است که بیشتر در محصولاتی مانند رژ لب ، اسپری مو و لاک ناخن به کار میرود. این ماده روی هورمونهایی که جفت در بدن تولید میکنند اثرات منفی میگذارد. نتیجه یک مطالعه علمی نشان داده است که قرار گرفتن جنین در معرض فتالات، ضریب هوشی او را ۶ نمره کاهش خواهد داد.
علاوه بر آن، نوزادانی که در دوران جنینی در معرض سطوح بالای فتالات قرار داشته باشند، در مقایسه با سایر کودکان تا سن ۱۱ سالگی، ۷۸ درصد بیشتر در معرض ابتلا به آسم هستند.
آسیب به مغز و کلیه جنین به دلیل وجود سرب
سرب یک ماده سمی و خطرناک است که در فرمولاسیون بسیاری از رژ لبها به کار میرود. این ماده میتواند باعث افزایش فشار خون در خانمهای باردار و آسیبهای مغزی و کلیوی به جنین شود. پس در پاسخ به این سوال که آیا لوازم آرایشی برای جنین ضرر دارد ؟ باید بگوییم بله، اگر این محصولات حاوی سرب باشند برای سلامتی مادر و جنین بسیار مضر هستند.
طبق گفته پزشکان، وجود هیچ سطحی از سرب در بدن ایمن نیست و در دوران بارداری نیز این ماده ممکن است سقط جنین، نقایص مادرزادی و حتی پاره شدن زودتر از موعد کیسه آب جنین شود. علاوه بر آن بدترین خطر لوازم آرایشی در بارداری ، ناشی از وجود سرب در آنها است که به وسیله سیستم گردش خون به درون جفت نفوذ کرده و روی فعالیت طبیعی مغز جنین اثر منفی خواهد گذاشت.
اختلال در رشد جنین به دلیل وجود پارابن
پارابن یک ماده نگهدارنده است که برای افزایش ماندگاری لوازم آرایشی از آن استفاده میشود. این ماده میتواند از طریق پوست جذب شده و باعث ایجاد تغییرات هورمونی شود. از مهمترین عوارض آرایش کردن در بارداری با محصولات حاوی پارابن میتوان به اختلال در رشد جنین، وزن کم هنگام تولد، چاقی و حتی سقط جنین اشاره کرد.
سقط جنین به دلیل وجود فرمالدهید
فرمالدهید مادهای مضر است که در ساخت لاک ناخن و بعضی از محصولات مربوط به مو مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده نه فقط برای مادران باردار، بلکه برای تمام افراد مضر است. توصیه میکنیم در دوران بارداری از مصرف محصولات حاوی فرمالدهید جداً خودداری کنید، چرا که میتواند باعث سقط جنین و مشکلات باروری شود.
نقایص مادرزادری به دلیل وجود رتینول
رتینول فرمی از ویتامین A است که در رژ لبها و کرمهای ضد پیری به کار میرود. مصرف بیش از حد رتینول در بارداری ممکن است باعث بدشکلی جنین، ایجاد نقایص مادرزادی و حتی سقط جنین شود.
عوارض لوازم آرایش چشم در بارداری
یکی از عوارض لوازم آرایش چشم در بارداری ، مربوط به سایه چشم یا محصولات حاوی پارابن است. در واقع پارابن، سولفات و سدیم موجود در این محصولات، با ورود به جریان خون روی سلامتی جنین اثرات منفی خواهند داشت. این ترکیبات ممکن است باعث سقط جنین، وزن کم هنگام تولد، اختلالات رشد و حتی چاقی شوند.
اگر با این سوال مواجه شدهاید که آیا ریمل زدن در بارداری ضرر دارد ؟ باید بگوییم در برخی از ریملها پارابن، پودر آلومینیوم و رتینیل استات به کار رفته است. رتینیل استات یکی از اشکال آرایشی ویتامین A است که استفاده از آن در دوران بارداری با خطرات بسیاری همراه خواهد بود.
پودر آلومینیوم نیز برای افزایش رنگ و درخشش ریمل به کار میرود و بسیار مضر است. این ماده قادر است با نفوذ به بافتها، وارد سیستم گردش شده و سیستم عصبی را تخریب نماید. بنابراین بهترین کار این است که هنگام خرید ریمل به ترکیبات آن توجه کرده و محصولی را خریداری نمایید که فاقد مواد مضر ذکر شده باشد.
توصیههایی برای کاهش عوارض آرایش کردن در بارداری
- هنگام خرید محصولات مورد نیازتان، برچسب ترکیبات تشکیل دهنده آنها مطالعه کنید تا مطمئن شوید که فاقد موادی مانند سرب، جیوه، پارابن و سایر مواد شیمیایی هستند.
- حتماً دقت کنید که روی محصول مورد نظرتان، عباراتی مانند فاقد عطر (PBA Free)، فاقد فتالات (DEA Free) و فاقد پارابن درج شده باشد. این مواد به ویژه در سه ماه اول بارداری به شدت برای مادر و جنین مضر هستند.
- محصولات با پایه گیاهی بهترین انتخاب برای استفاده در دوران بارداری میباشند، پس از محصولات آرایشی گیاهی استفاده نمایید.
- سعی کنید به جای استفاده بیرویه از لوازم آرایشی، یک روتین پوستی مناسب بارداری داشته باشید تا پوستتان به طور طبیعی شاداب و زیبا به نطر برسد.
سوالات متداول درباره خطر لوازم آرایشی در بارداری
در این مقاله به این سوال پاسخ دادیم که آیا لوازم آرایشی برای جنین ضرر دارد یا خیر و برخی از مواد مضر موجود در محصولات آرایشی را نیز نام بردیم. در این بخش نیز به پرتکرارترین سوالات کاربران در این زمینه پاسخ میدهیم:
آیا ریمل زدن در بارداری ضرر دارد؟
در برخی از ریملها پارابن، پودر آلومینیوم و رتینیل استات به کار رفته است و این ترکیبات ممکن است جنین را با خطرات جدی مواجه کنند.
آیا آرایش در بارداری ضرر دارد؟
در این مقاله به طور کامل توضیح دادهایم که عوارض لوازم آرایشی در دوران بارداری شامل چیست و چه محصولاتی باید در این دوران مورد استفاده قرار بگیرند.
ارسال نقد و بررسی